Breaking News

Usai Bedah Buku Kembara Penyair Ikhtisar dan Pergelaran Kebudayaan, Delegasi DPD SatuPena Sumbar Diterima Tuan Yang Terutama Negeri Melaka

P
News |
Melaka (MALAYSIA)~ Delegasi DPD SatuPena Sumatera Barat dan Sumbar Talenta diterima Tuan Yang Terutama (TYT) Negeri Melaka Tun Seri  Setia (Dr.) Hj. Mohd Ali Mohd. Rustam di istana Melaka, Sabtu (5/8/2023) malam. Delegasi SatuPena Sumbar diterima usai bedah buku  Kembara Penyair Ikhtisas (KPI) dan pergelaran kebudayaan di auditorium Tun Sri Lanang, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN), Melaka, Malaysia.

Delegasi diterima usai salat Magrib, diawali jamuan makanan khas Melaka, penyerahan buku-buku dan bingkisan dari Ketua SatuPena Sumbar Sastri Bakry kepada Tun Seri Setia (Dr.) Hj. Mohd Ali Mohd Rustam. 

Dari SatuPena hadir juga Sekretaris DPD SatuPena Sumbar Armaidi Tanjung, Ketua Himpunan Wanita Karya (HWK) Sumbar Zusneli Zubir. Sedang dari Malaysia juga hadir penulis buku Kembara Penyair Ikhtisas (KPI) Tan Sri Dato Hamad Kama Piah, President Pemuisi Malaysia Dr. Radzuan Ibrahim, Pengarah JKKN Melaka, Pn Ezlina Alia, editor buku KPI Dato dr Hashim Jacoob, dan sastrawan serta budayawan melaka

Tun Seri  Setia (Dr.) Hj. Mohd Ali Mohd. Rustam menyampaikan selamat  datang di Melaka. Mohon maaf agak lama menunggu, masih ada tamu tadi. Terima kasih sudah berkunjung ke sini. “Ini  ada kenangan-kenangan buku, semoga bermanfaat,” kata Tun Seri Setia yang memberikan masing-masing delegasi Alqur’an dan buku biografinya.

Pertemuan yang berlangsung lebih dari satu jam tersebut, lebih banyak berbincang terkait dunia Melayu dunia Islam, persahabatan dan hubungan silaturrahmi Sastri Bakry dan Tun Seri Setia Mohd Ali Mohd Rustam yang lama bersahabat. Juga perhatian Tun Seri Setia terhadap perkembangan terkini Melaka.

Ketua DPD SatuPena Sumbar Sastri Bakry juga menyerahkan sal Minangkabau dan sejumlah buku karangannya termasuk buku Minangkabau Dalam Batin Penyair kepada Tun Seri Setia Mohd Ali Mohd Rustam. Sedangkan Sekretaris DPD SatuPena Sumbar Armaidi Tanjung juga memberikan bukunya berjudul Meraih Kebahagian Dunia Akhirat Melalui Pernikahan.

Usai foto bersama, Tun Seri Setia Hj. Mohd Ali Mohd Rustam,  mengajak delegasi masuk istana dan berfoto di ruangan tamu dalam istana.


Sebelumnya,  peluncuran buku Dinamika Pemerintahan dan Pembangunan Kota Pariaman (1987-2020) karya Sahrul Mubarak Tuanku Bandara Aulya dan Meraih Kebahagiaan Dunia Akhirat Melalui Pernikahan karya Armaidi Tanjung oleh Ketua DPD SatuPena Sumbar dan Pengarah JKKN Melaka, Pn Ezlina Alia di auditorium Tun Sri Lanang, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negera (JKKN) Melaka. Dilanjutkan bedah buku   KPI oleh Penyair Melaka Tuan Djazlam Zainal dan Armaidi Tanjung dengan moderator Ketua HWK Sumbar Zusneli Zubir. Juga penampilan kesenian dan pertunjukan Sumbar Talenta, dari delegasi DPD SatuPena Sumbar dan dari JKKN Melaka.

Bedah buku dan pertunjukkan dihadiri antara lain para penulis buku KPI Tan Sri Dato Hama Kama Piah, Dr. Radzuan Ibrahim (President Pemuisi), Pengarah JKKN Melaka, Pn Ezlina Alia, Ketua  Ikatan Penulis Melayu (IPM) Cawangan Melaka Tuan H A Razak,sastrawan melaka Rosmiati Shaari, Bobo Wawi dan Umat Uzair.

#a/Zal

Tidak ada komentar

"BOFET HARAPAN PERI"


Selamat datang... Semoga Anda Puas, Silahkan Share